VÍZÁLLÓSÁG

Miért vált legendássá a “Made in Germany” vízállóság minősége? Mert kizárólag tartós anyagokkal, fejlett ragasztási módszerekkel és bevált záró-rendszerekkel dolgozunk. Ezen három tényező révén lehet megkülönböztetni az ORTLIEB termékeket más, pusztán varrott vagy ragasztott termékektől.

1. STRAPABÍRÓ ANYAGOK

A kiemelkedően jó vízálló képesség alapja a megfelelően kiválasztott, speciális erre a felhasználásra készült anyag. Ilyenek a poliészter, a nylon és a Cordura szövetek, amiket egyik- vagy mindkét oldalán bevonattal látunk el.

A termoplasztikus bevonataink rendkívül magas vízszigetelési előírásoknak is megfelelnek, és ezért messze felülmúlják a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható bevonatokat.

2. FEJLETT RAGASZTÁSI MÓDSZEREK

Nem csak a bevonatos szöveteink, de az összes hegesztett varratunk is ellenáll a szivárgásnak, akár 100 000 mm-es vízoszlop esetében is!

Ezt az extrém mértékű vízszigetelést nagyfrekvenciás hegesztéssel (HFW) érjük el. A HFW során  nagyfrekvenciás feszültséget alkalmazunk, mely hatására az anyagokban lévő molekulák rezegni kezdenek, és lényegében hőt termelnek, majd a hő hatására belülről megpuhulnak, és nagy nyomás alatt összekapcsolódnak. Így a hegesztett varrat legalább olyan erős lesz, mint az azt körbe vevő anyag!

3. JÓL BEVÁLT ZÁRÓ-RENDSZEREK

Az ORTLIEB termékeknél használt valamennyi záró-rendszert széleskörű szimulációs teszteknek vetünk alá, hogy a lehető legjobb por- és vízállóságot biztosítsuk.

 

Termékeinken négy különböző, jól bevált megoldást alkalmazunk:

A felhajtható fedél esetében kiváló védelmet kapunk a 60° és 90° közötti szögből érkező por- és felfröccsenő víz ellen. A fedél rögzítésére csatok és kampók, vagy akár mágneses rögzítők szolgálnak.

A következő megoldás az összetekert száj, mely egyszerű, hatékony és egyben rendkívül sokoldalú megoldás. Teljesen porálló, és megvédi az ORTLIEB zsákok tartalmát a minden irányból érkező vízzel szemben.

A harmadik záró-rendszerünk a gyorszár, mely lehetővé teszi az ORTLIEB zsákok villámgyors nyitását és zárását, miközben megbízhatóan védi a zsák belsejét a por és a minden irányból érkező felfröccsenő víz ellen.

Az utolsó megoldás pedig a TIZIP vízálló cipzár, mely kiválóan akadályozza meg a víz és a por bejutását az ORTLIEB táskákba. A táskák belseje száraz marad, még akkor is, ha 1 méter mély vízbe kerül, akár 30 percre!

VÍZÁLLÓSÁG SZINTJEI: MIT TAKARNAK A SZÁMOK?

Arra, hogy egy anyag mennyire vízálló, általában egy szabványos eljárást (ISO 811) használnak, mely során azt vizsgálják, hogy mekkora, a szövetre nehezedő nyomás során ereszti át a folyadékot. Ehhez a szövetre egy csövet helyeznek, melybe egyre több folyadék kerül. A vízállósági érték esetében azon vízoszlop magassága kerül megadásra, melynél szivárogni kezdett a folyadék. Azaz az a szövetdarab, melyen a 4000 mm-es vízállóságot tűntetik fel, egy 4 méter magas vízoszlopnak még ellenáll.